ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

На прикладі реальних справ – студентам про відновне правосуддя для неповнолітніх

На прикладі реальних справ – студентам про відновне правосуддя для неповнолітніх
320900 ПЕРЕГЛЯДІВ

На прикладі реальних справ – студенти-правники Чорноморського національного університету імені Петра Могили дізнались про особливості впровадження пілотного проєкту з відновного правосуддя для неповнолітніх.

Відновне правосуддя – це процес, в ході якого всі сторони, залучені до події злочину, приймають спільне рішення про те, як можна виправити наслідки того, що сталося, і запобігти повторенню подібного в майбутньому.

«На відміну від традиційного карального правосуддя відновний підхід характерний зміною акценту саме на потерпілу сторону, її почуття та відновлення почуття безпеки на майбутнє», - зазначає директорка Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській та Миколаївській областях Наталія Гнатуша.

Протягом зустрічі з учасниками проговорили умови та етапи впровадження пілотного проєкту, зокрема одним з ключових етапів проєкту є проведення процедури медіації. Що дає медіація та яку роль в цьому процесі відіграє посередник розповіла адвокатка-посередниця з Кіровоградщини Ксенія Петренко.

«Завдання посередника налагодити діалог між сторонами та допомогти їм досягти порозуміння, врахувавши потреби всіх учасників медіації. Успіх медіації залежить від включення в роботу та замотивованості всіх учасників процесу», - відзначає посередниця.

 Довідково. Пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» впроваджується Міністерством юстиції України, Офісом Генерального прокурора на базі системи надання безоплатної правової допомоги за підтримки Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх та Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

Програма відновлення для неповнолітніх може бути застосована у разі:

• наявності потерпілої сторони — фізичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди;

• вчинення неповнолітнім вперше кримінального проступку або нетяжкого злочину;

• визнання неповнолітнім факту вчинення кримінального правопорушення;

• згоди неповнолітнього і потерпілого на участь у Програмі відновлення.

 

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео