ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

Відновне правосуддя для неповнолітніх, як це працює в умовах війни

Відновне правосуддя для неповнолітніх, як це працює в умовах війни
328724 ПЕРЕГЛЯДІВ
 
??В Запорізькій і Донецькій області, як і в інших регіонах України, реалізується проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення». Для його успішної реалізації в Донецькій та Запорізькій області налагоджено ефективну комунікацію та співпрацю фахівців прокуратури, Регіонального центру, психологів, громадський організацій, благодійних фондів. Та одним із ключових учасників являється посередник – адвокат, який співпрацюють з системою безоплатної правової  допомоги та пройшов навчання з реалізації Програми відновлення для неповнолітніх. 
 
Участь неповнолітнього ? у відновному правосудді – це шанс не стати засудженим, примиритись, виправити ситуацію з нанесеною шкодою для потерпілої сторони, зробити висновки та більше не вчиняти кримінальних проступків. 
 
Крім того неповнолітні мають можливість залучатись до занять у спортивних секціях, різноманітних гуртках.   
 
За два роки реалізації ми отримали 62 згоди на участь у Проекти  і 44 з них були успішні. Звісно з початку повномасштабної  війни росіі проти Украйни у нас не було жодної згоди, так як і Донецька і Запорізька області значною мірою постраждали від окупації та знаходились під  постійними обстрілами. 
 
Наразі, ми в повному обсязі готові до реалізації Проекту на підконтрольних територіях України. Регіональний центр постійно коммунікує з прокуратурами Донецької та Запорізької областей. Звісно, у всіх заходах для реалізації Програми ми будемо керуватись першочергово - безпекою. Звісно активні военні дії 
 
 
✏️Нагадаємо : Основна мета Програми – максимально раннє виведення неповнолітніх із кримінального процесу та ресоціалізація їх у суспільне життя. 
 
Програма застосовується за чотирьох умов: 
 
є потерпіла сторона — фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди; 
 
неповнолітній вперше вчинив кримінальний проступок або нетяжкий злочин; 
 
неповнолітній визнає факт вчинення ним кримінального правопорушення;  
 
і неповнолітній, і потерпілий дали згоду на участь у Програмі. 
 
Схематично Програма реалізується так: 
 
1. Прокурор пропонує неповнолітньому, його законному представнику та потерпілому взяти участь у Програмі. 
 
2. Якщо сторони згодні, то інформація передається до координатора Програми – регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. 
 
3. Регіональний центр у відповідній області приймає рішення про застосування Програми та видає відповідне доручення для проведення медіації посереднику – медіатору.  
 
4.Посередниками у цьому процесі виступають адвокати, які включені до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, та пройшли навчання з теми «Базові навички медіації у кримінальному процесі». 
 
5.Медіатор надає можливість сторонам дійти згоди щодо умов угоди про застосування Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення. 
 
Для визначення заходів, що можуть бути передбачені в угоді, а також консультативної підтримки щодо їх обрання стосовно конкретного неповнолітнього залучаються психологи, фахівці Центру пробації, інших установ та організацій, діяльність яких спрямована, зокрема, на розвиток особистості неповнолітніх, їх ресоціалізацію. Ресоціалізація означає свідоме відновлення неповнолітнього в соціальному статусі повноправного члена суспільства. Ресоціалізація є одним із головних засобів боротьби з рецидивами злочинів. Заходи з ресоціалізації можуть передбачати, зокрема, тренінгові зайняття, відвідування гуртків, громадські роботи, волонтерську діяльність тощо. 
 
6.Результати участі у Програмі враховуються судом під час прийняття рішення про наявність підстав для звільнення від кримінальної відповідальності.
 
 

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео