ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

Зміни в процедурі відкриття спадкової справи

Зміни в процедурі відкриття спадкової справи
415566 ПЕРЕГЛЯДІВ

Рано чи пізно практично кожна людина у своєму житті стикається із питаннями спадкування. Введення воєнного стану на території України внесло свої корективи у всі сфери життя. Спадкові відносини не є виключенням.

Більш детально про зміни, які відбулися в процедурі відкриття спадкової справи в умовах воєнного часу розповість головний юрист Галицького бюро правової допомоги Ольга Гелемей.

Що таке спадкування, коли виникає право на спадкування, місце відкриття спадщини?

Спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців) згідно статтею 1216 ЦК України.

 День смерті людини або оголошення її померлою є днем відкриття спадщини та виникнення права на спадкування у спадкоємців.

Місцем відкриття спадщини буде останнє місце проживання померлого. Тобто, після смерті спадкодавця, спадкоємці звертаються до нотаріуса за місцем реєстрації проживання померлого!

 

Заведення спадкової справи та куди звернутись?

 

Зауважте, що в умовах воєнного або надзвичайного стану спадкова справа заводиться за зверненням заявника будь-яким нотаріусом України, незалежно від місця відкриття спадщини.(  https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0282-12#Text ).

Дані зміни у законодавстві сприяють запобіганню пропуску спадкоємцями строку на прийняття спадщини коли в країні відбувається повномаштабна війна. Проте, не слід нехтувати місцем відкриття спадщини (місцем реєстрації проживання померлого, чи місцезнаходження нерухомого майна) без поважних на те причин (наприклад, активні бойові дії на даній території), оскільки свідоцтво про право на спадщину видається нотаріусом тільки за місцем відкриття спадщини!

При заведенні спадкової справи нотаріус за даними Спадкового реєстру перевіряє наявність заведеної спадкової справи, спадкового договору, заповіту.

У разі наявності заповіту нотаріусу подається його оригінал чи дублікат. Повна інформація про заповіт, який було посвідчено іншим нотаріусом, витребовується нотаріусом шляхом направлення запиту. Якщо підтвердиться факт заведення спадкової справи іншим нотаріусом, то нотаріус відмовляє заявнику у прийнятті заяви (іншого документа) та роз’яснює право її подачі за місцезнаходженням цієї справи, а у разі потреби (неправильно визначено місце відкриття спадщини) витребовує цю справу для подальшого провадження. Якщо при перевірці даних в Спадковому реєстрі не буде виявлено інших спадкових справ, то нотаріус здійснює реєстрацію заведеної ним спадкової справи

Спадкова справа підлягає обов’язковій реєстрації у книзі обліку і реєстрації спадкових справ та у Спадковому реєстрі.

В умовах воєнного часу за відсутності доступу до Спадкового реєстру нотаріус заводить спадкову справу без використання цього реєстру та перевіряє наявність заведеної спадкової справи, спадкового договору, заповіту протягом 5 робочих днів з дня відновлення такого доступу.

 Видача свідоцтва про право на спадщину без реєстрації у Спадковому реєстрі заборонено!

 

Строки протягом яких необхідно прийняти спадщину?

 

Навіть у такий складний для нашої держави час необхідно дотримуватись строків прийняття спадщини та не зволікати із зверненням до нотаріуса.

Згідно внесених змін у законодавстві, перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на чотири місяці. Тобто, строк для прийняття спадщини – 6 місяців з дня смерті особи та ще 4 місяці, виходить, що з часу смерті та часу подачі/направлення заяви про вступ у спадщину становить 10 місяців.  Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення строку для прийняттяспадщини.(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/719-2022-%D0%BF#Text ).

 

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео