ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

Оформлення допомоги по безробіттю, перебуваючи на тимчасово окупованій території

Оформлення допомоги по безробіттю, перебуваючи на тимчасово окупованій території
342945 ПЕРЕГЛЯДІВ
Пан Ілля багато років працював у невеличкому магазині побутової техніки на посаді продавця-консультанта у Бердянську.  У зв’язку із повномасштабним вторгненням військ російської федерації, він втратив роботу, а через окупацію не може особисто звернутись до Бердянського міськрайоного центру зайнятості для оформлення статусу безробітної особи.
В такій ситуації опинилось чимало мешканців міста Бердянськ та тисячі жителів тимчасово окупованих території України. За правовою допомогою пан Ілля звернувся до Бердянського бюро правової допомоги.
21 квітня 2022 року було прийнято  Закон України № 2220-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування сфер зайнятості та загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття під час дії воєнного стану», чим було спрощення отримання допомоги по безробіттю.
Відтепер, особа, яка перебуває на тимчасово окупованій території або на території, на якій ведуться бойові дії, може звернутися до будь-якого Центру зайнятості, будь-якими доступними їй засобами комунікації, у тому числі в електронній формі за допомогою засобів Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (далі – Портал Дія) або мобільного додатку Дія, із заявою про надання статусу безробітного. Перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, нарахування та виплати допомоги по безробіттю на період дії воєнного стану, статус безробітного надається особі з  дня реєстрації її у Центрі зайнятості.
Надання статусу безробітного внутрішньо переміщеним особам, а також особам, які перебувають на тимчасово окупованій території або на території, на якій ведуться бойові дії, які не мають документів, необхідних для реєстрації їх як безробітних, та/або про періоди страхового стажу, трудової діяльності, заробітну плату (дохід, грошове забезпечення), здійснюється на підставі відомостей, наявних у:
  • Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків;
  • Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань;
  • Єдиній державній електронній базі з питань освіти;
  • Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування;
  • інформаційній системі Державної міграційної служби України та Міністерства внутрішніх справ України;
  • Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб;
  • податковій звітності за останній звітний період чи за IV квартал 2021 року або річній звітності за 2021 рік;
Також з’явилась можливість розірвання трудового договору в односторонньому порядку через будь-який Центр зайнятості, подавши відповідну заяву на ім’я роботодавця. В свою чергу  Центр зайнятості повідомить про це працедавця, територіальні органи Пенсійного фонду України та Державної податкової служби України, а дані про трудовий стаж отримає з державних реєстрів. Датою звільнення вважатимуть наступний день після подання такої заяви.
У разі подання заяви в електронній формі через Портал Дія , така особа
  • заповнює та підписує заяву, яка формується засобами Порталу Дія або мобільного додатку Дія;
  • обирає та/або відкриває поточний рахунок в рамках Програми “єПідтримка”
  • подає до обраного нею центру зайнятості заяву про надання статусу безробітного та про призначення допомоги по безробіттю.

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео