ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

Вчені створили рибку з людського серця

Вчені створили рибку з людського серця
368711 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

Викладацький склад Гарварду та університету Еморі створили живий організм рибки Даніо з м’язових клітин людського серця. Рибка може рухатись, хоч і вважається біогібридною.

 

Живе рибка у акваріумі із розчином солі та глюкози. Волокна з яких складається її хвіст дозволяють їй активно рухатись. На принцип її плавання впливає та ж сила, що змушує наше серце битися. Згідно з спостереженнями, науковці стверджують, що ця маленька версія людської кровоносної системи може плавати протягом ста днів.

 

Винахідники впевнені, що маленький кровоносний пристрій допоможе досліджувати типи різних захворювань серця і в майбутньому за рахунок цього вони зможуть створити штучний орган.

 

Рибка володіє тими ж властивостями, що і людське серце. Вона може функціонувати неочікувано, без особливої потреби свідомого запуску і обміну речовинами та сигналами, які створює механічний рух.

 

Зробили рибку із кардіоміцитів, що здобули із стовбурових клітин людини. Вони розділили їх на два шари – по одному із двох сторін плавця. Головний принцип їхньої роботи полягає в тому, що один скорочується, поки інший розтягується. Діють клітини за принципом замкнутого циклу, саме завдяки цьому рибка є автономною.

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео