ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

У Запоріжжі стався вибух: причини та наслідки трагедії

У Запоріжжі стався вибух: причини та наслідки трагедії
398185 ПЕРЕГЛЯДІВ

Газ – штука дуже непередбачувана. Величезна кількість його різновидів використовується у різних ситуаціях, фактично служачи на благо людям. Але інколи стається так, що він виходить з-під контролю. І замість того, щоб, наприклад, обігрівати чи допомагати в приготуванні їжі, стається трагедія – вибух. Саме це й відбулося у Запоріжжі.

Запоріжжя – місто досить велике. Там проживає понад 700 тисяч осіб, через що воно має статус шостого за величиною населення. Місто є центром районного та обласного значення, а також не останню роль займає й в міжнародному масштабі. Це промисловий та економічний центр регіону, у якому зосереджена велика кількість потужностей у різних галузях. Величина міста сприяє тому, що у ньому можна знайти чималу кількість різних будинків, від звичайних, класичних девятиповерхівок, й до невеликих, чотирьох поверхових багатоквартирних будинків. Саме один із таких і став частково зруйнованим через вибух.

Надзвичайна ситуація сталася вночі, якраз коли ніч вже переходить в ранок. Це була приблизно четверта година. Нічого не віщувало біди, все було як зазвичай. Але раптово в одній із квартир, що знаходилися на другому поверсі, прогримів вибух. При чому ще й досить великої сили.

Квартира, в якій сталася трагедія, зруйнована вщент. Щобільше, як мінімум ще сім квартир постраждали, а це фактично без даху над головою залишилося близько 15 осіб. Вибух був такої сили, що пошкодив навіть опорні конструкції, що є загрозою для всіх жителів будинку. Особливо це стосується саме тих, хто проживав у цьому, третьому під'їзді.

Яка ж причина вибуху? Поки що встановлюється. Проте Державна служба України з надзвичайних ситуацій у Запоріжжі повідомляє, що попередньо вибух стався через побутовий газ. Скоріше за все, стався витік, хоча можливо й хтось не додивився та залишив увімкнутою його подачу на плиті. У такому випадку може бути достатньо лише однієї іскри, щоб сталося непоправне. Але дивним є те, що це сталося в такий час доби.

Наразі відомо про одного загиблого. Скоріше за все – це власник помешкання. Окрім цього постраждали ще двоє осіб. Щоб не допустити інших жертв, працівники ДСНС оперативно провели евакуацію жителів під'їзду. На вулиці зараз холодно, тому було облаштовано мобільний пункт обігріву. Також вже прийнято рішення про те, де ж розмістити людей, що фактично лишилися без даху над головою. Секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв повідомив у своїх соцмережах, що тих, кому немає куди податися, розміщають у готелі, що знаходиться на вулиці Сталеварів. Також поряд з місцем трагедії розгортають оперативний пункт. Окрім цього в Державній службі України з надзвичайних ситуацій є штатні психологи, які зараз працюють з мешканцями. Така ситуація не може пройти безслідно, тому психологічна допомога дійсно необхідна.

Зараз рятувальні служби продовжують пошуки постраждалих. Є загроза того, що й далі матеріали обвалюватимуться, тому було прийнято рішення укріплювати опорні конструкції квартир та під'їзду. Лише після цього можна буде займатися подальшими пошуково-рятувальними роботами без загрози для спеціалістів. Постраждалі ще можуть бути, адже обвал стався помітний, навіть неозброєним оком видно, що чекає ще багато роботи.

Як сповіщає Анатолій Куртєв, ситуація під контролем. Він знаходиться на місці події. Також він пообіцяв скликання наради для того, щоб вирішити, що робити далі. Проте кажуть, всім постраждалим буде надано допомогу.

Від ДСНС для ліквідації трагедії було залучено 40 осіб та 10 одиниць спеціальної техніки. Також Національна поліція організувала охорону задля уникнення випадків мародерства у місці катастрофи. Загалом же майже 90 осіб бере участь у ліквідації. Окрім цього залучено й 26 різних спеціальних технічних засобів. На місці продовжуються розчищення, пошук можливих постраждалих та з'ясування причин та обставин вибуху.

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео