ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

Обережно – підступна погода

Обережно – підступна погода
248725 ПЕРЕГЛЯДІВ

Щороку зима створює чергові сюрпризи для жителів України. Температура, що близька до весняної, +10 на Новий Рік, або ж рясні снігопади – все це бувало останніми роками в Україні. А інколи оголошують і про фактично штормові попередження та різкі зміни погодних умов. Саме це і відбувається зараз в Україні.

Зима у цьому році не схожа на попередні. Хоча й були періоди, коли температура підіймалася і була плюсовою, але це були дуже тимчасові явлення і здебільшого зима справді була та є зимою. Навіть більше, вже неодноразово температура опускалася до -15, а то й нижче. Багато хто вважає, що це добре, адже погодні умови відповідають сезону. Але далеко не всі так думають.

Кліматичні зміни приносять до України досить специфічні явища. Так, наприклад, вже неодноразово навіть у регіонах, де зазвичай не підіймається дуже сильний вітер, ставалися буквально буревії. Швидкість поривів доходила навіть до 25, а то й 30 м/с. А це своєю чергою приносило руйнування різноманітних споруд. Але найскладніше при такому вітрові взимку, адже до нього додається ще й сніг. І саме це вже накрило регіони України та очікується ще кілька днів.

Про те, що ближче до кінця січня буде погіршення погоди синоптики попереджали вже досить давно. Але вони не могли спрогнозувати шквальний вітер швидкістю 15-20 м/с. Окрім цього снігопади та ожеледиці також ускладнюють рух як автомобілістів, так і пішоходів.

Погодні умови фактично вже призвели до кількох колапсів у різних регіонах України. Так, наприклад, у Запоріжжі снігопад  тривав ще з ночі. А пориви сильного вітру розносили цей сніг ще активніше, ніж зазвичай. З цієї причини у місті всю ніч працювала спеціальна техніка, величезна кількість працівників із різних підприємств, а також проводилося розчищування магістралей та тротуарів. Завдання ускладнювали машини, що стоять на узбіччях. Вони заважають рухові спеціальної техніки й фактично можуть бути причиною того, що десь щось може бути не прибраним.

Не краща ситуація і на Закарпатті. Там традиційно завжди погодні умови гірші, ніж на території всієї країни. Причиною цьому є гори та частково своя кліматична зона, що трохи відрізняється від тієї, яка в інших регіонах України. Там відбулося погіршення погодних умов до -15, сильний вітер та снігопади. У гірських районах просять утриматися від мандрівок, адже існує небезпека 3 рівня, тобто значна, щодо сходження снігових лавин, при чому навіть без втручання людини. Значну частину регіону засипало снігом і поки що стихія навіть не думає заспокоюватися.

На Одещині також просять бути обережними. Погіршення природних умов спричинило у регіоні велику кількість аварій, наприклад в Одесі майже всі райони міста стоять у заторах через це. Тому синоптики просять жителів бути обережними, а за можливості обмежити свої пересування.

Для того, щоб природні умови не принесли неприємних сюрпризів, важливо дотримуватися деяких правил. Першочергово варто пам'ятати, що при ходьбі потрібно рухатися обережно, розмірено та спрямовуючи вагу тіла вперед. Метушня під час ожеледиці може призвести до падінь та травм. Краще обходити край тротуарів, адже на слизькій дорозі транспорт може занести. Окрім цього, якщо підіймається вітер – за можливості треба залишатися вдома. Якщо ж такої можливості немає – обходьте дерева та рекламні щити, вони можуть бути небезпечними. Автомобілістів же синоптики просять не залишати автомобілі на узбіччях та неподалік ліній електромереж.

Метеорологічна ситуація скоро покращиться. Проте варто все-таки бути обережними. І тоді навіть погана погода не завадить радуватися зимі та снігові.

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео