ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

Кіберполіція на Дніпровщині затримала ще одного зловмисника, що займався збором та поширенням даних

Кіберполіція на Дніпровщині затримала ще одного зловмисника, що займався збором та поширенням даних
391902 ПЕРЕГЛЯДІВ

У цьому році кіберполіція не сидить на місці. Вони ледь не серіями викривають та затримують осіб, що причетні до поширення конфіденційної інформації. Ось і на Дніпровщині затримали чоловіка, що займався такою діяльністю.

2021 рік можна назвати плідним для працівників департаменту кіберполіції України. Одним із найнебезпечніших, проте й найпоширеніших правопорушень є збір та поширення персональної інформації, що має бути приватною. Вона надається задля підбору продукції чи участі у програмах лояльності, люди самостійно, наприклад, реєструються на сайтах магазинів. Але зловмисники примудряються знайти та викрасти ці дані. І потім люди починають отримувати, в кращому разі, спам та дзвінки, а інколи трапляються і небезпечні ситуації із викраденням банківських реквізитів чи оформленням кредитів на людину без її відома. Але кіберполіція бореться з цим, цього року, наприклад, викрили 51 особу та провели понад 100 обшуків.

А нещодавно була проведена й профілактична операція "ДАТА", де змогли розкрити навіть цілі підприємства, що причетні до правопорушень, пов'язаних з розповсюдженням персональних даних. Особи, що займалися такою діяльністю, мали доступ до даних, наприклад закритих відомостей ведення господарської та фінансової діяльності. Також вони незаконно збирали дані для входу в соцмережі, магазини, поштові скриньки. Звісно, вони не просто мали таку інформацію, а використовували її в цілях збагачення та продажу. Інколи такі бази інформації мали дані щодо більш ніж 300 мільйонів осіб. Але кіберполіція їх затримала.

Так само спеціалісти затримали й одного із колишніх працівників супермаркету у Дніпрі, що збирав конфіденційну інформацію. Він мав доступ до комерційної таємниці та користувався цим, поширюючи дані для конкурентів. Таким чином він отримував прибуток, в той час, як магазин – мільйонні збитки. Кіберполіції вдалося затримати правопорушника. Шукають і його спільників.

А затриманому на Дніпровщині зловмисникові оголошено про підозру. Тепер він відповість тим, що проведе за ґратами до шести років.

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео