ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

А віз і нині там: у Дніпрі музей поки чекав реставрації вже почав розвалюється

А віз і нині там: у Дніпрі музей поки чекав реставрації вже почав розвалюється
152697 ПЕРЕГЛЯДІВ

Каміння вже не перший раз літає у Дніпрі. У центрі міста є багато аварійних будівель. Проте цього разу обвалюватися почав музей.

Національний історичний музей імені Яворницького – це достатньо-таки старий музей, який заснували ще в 1849 році. Тут є як експонати з IV-III тисячоліття до нашої ери (наприклад, вістря дротику ще з палеоліту) так і козацькі пам'ятки. Також у цьому музеї представлена історія регіону загалом, у тому числі й ті експонати, що показують культуру навіть кілька десятиліть тому. Будівля музею існує з моменту його створення, тому не дивно, що деякі її частини потребують періодичного оновлення. І хоча у місті планують створити комплекс з великою кількістю функцій, де будуть використані фасади будинків ХІХ століття, цього ще не почалося. Як не почалася і реставрація музею.

Обвал відбувся 29 листопада вдень. Прямо біля входу в музей від фасаду почали відлітати різного розміру шматки, здебільшого каміння. Дуже пощастило, що в цей час поруч із будівлею нікого не було і все це не полетіло на голови. Травмованих немає.

Частину фасаду, а це стіна, половина сходів та частково тротуар, огородили. Обвалені матеріали прибрали. Тепер у цьому місці можна пересуватися, але все-таки обережно.

Що цікаво, мерія виділила кошти на реставрацію будівлі ще у вересні цього року. Планують оновити дві будівлі та витратити 9,6 мільйонів гривень. І на ці роботи є рік. Проте поки аварійний музей загрожує своїм станом людям, адже ніхто не знає, чи не станеться ще обвалів і коли ж почнуть ремонтні роботи.

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео