ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

Меморіальна дошка Вірі Жук. Полтава. Повернення

Меморіальна дошка Вірі Жук. Полтава. Повернення
304288 ПЕРЕГЛЯДІВ

Проєкт з увічнення пам’яті вченої-історика Віри Жук переміг на конкурсі із бюджетування Полтави, тож згодом планується відкриття нової меморіальної дошки за 100 тисяч гривень.

Віра Никанорівна Жук була відомою українською історикинею, професоркою та заслуженою працівницею культури України. Вона народилася у квітні 1928 року в селі Кривуші (сьогодні частина Кременчука) Полтавської області. За своє життя жінка написала більше ніж 800 наукових робіт та захистила дисертацію про російсько-болгарські відносинах у 60-70-і роки XIX століття. Працювала Віра Никанорівна спочатку в державному архіві, а потім у Полтавському національному педагогічному університеті імені Володимира Короленка.

Історія пропам’ятної таблиці видатній дослідниці розпочалася ще у 2012 році, коли її вперше урочисто встановили з ініціативи сестри Віри на будівлі того ж Державного архіву Полтавської області, в якому працювала історикиня. Але через 5 років під час планового ремонту фасаду дошку зняли й більше не повернули. Працівники архіву пояснили це тим, що за стільки років не було оформлено жодних документів, які б легалізували перебування таблиці на пам’ятці архітектури місцевого значення.

Влітку цього року ученицею Віри Никанорівни був зареєстрований проєкт на конкурс «Бюджет участі» зі встановлення нової меморіальної дошки. Його підтримали більше 500 громадян, що й допомогло перемогти. Протягом 2022 року планується виготовлення та подальше встановлення нової меморіальної дошки, яка б відповідала стилю будівлі архіву. Доля старої таблиці невідома, адже по закону вона нікому не належить. 

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео