ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

У Парламенті закликали дати шанс дітям на майбутнє без куріння, ухваливши законопроєкт №4358

У Парламенті закликали дати шанс дітям на майбутнє без куріння, ухваливши законопроєкт №4358
384605 ПЕРЕГЛЯДІВ

З нагоди Міжнародного дня відмови від куріння 18 жовтня у Верховній Раді України відбувся парламентський брифінг, задля об'єднання зусиль з посилення антитютюнового законодавства в Україні. Депутати, урядовці та представники міжнародних установ окреслили наступні законодавчі кроки України задля подолання поширеності куріння та захисту дітей та молоді від залучення до згубної залежності.

З кожним днем проблема поширеності куріння в Україні стає все актуальнішою. Кожен п’ятий школяр віком 13-15 років вживає електронні сигарети, а кожен сьомий — перебуває у наркотичній залежності від тютюну. Вперше за 10 років динаміка поширеності вживання тютюну серед молоді 18-30 років перейшла від зниження до зростання: у 2020 році поширеність щоденного куріння серед молоді склала 30,4% у той час, як у 2019 р. була на рівні 27,6%. Зростання курців серед молоді склало близько 10%.

“Для захисту дітей та молоді в Україні від початку куріння Комітет з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування підготував до другого читання комплексний антитютюновий законопроєкт №4358. Норми законопроєкту базуються на Рамковій конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну та імплементують положення євроінтеграційної директиви 2014/40/ЄС. Ухвалення законопроєкту №4358 без перебільшення врятує тисячі молодих українців від залучення до куріння та передчасної смертності” — наголосив Михайло Радуцький, голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

Вживання тютюну та електронних пристроїв для куріння виключає можливість здорового розвитку молодого організму. Проте саме діти та підлітки є ключовою маркетинговою мішенню для формування нового покоління курців. Європейський Союз для розв'язання проблеми поширеності куріння на основі РКБТ ВООЗ запровадив Директиву 2014/40/ЄС, яка стала частиною Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС. Директива передбачає комплекс ефективних інструментів для захисту споживачів від маніпулятивного маркетингового впливу.

“Реалізація Директиви 2014/40/ЄС знизила поширеність куріння у Європейському Союзі. Так, з 2014 по 2020 рр. поширеність куріння серед дорослих знизилася на 13%, а серед підлітків впала на цілих 20%. Антитютюновий законопроєкт №4358, запропонований Парламенту комітетом Здоров'я нації передбачає норми та практики, які довели свою ефективність і зменшили куріння в ЄС. Законопроєкт №4358 необхідно якнайшвидше ухвалити, щоб діти в Україні не починали курити”, — зазначила Лада Булах, Голова підкомітету з питань забезпечення епідемічної безпеки, боротьби із ВІЛ/СНІД та соціально небезпечними захворюваннями.

Щороку через епідемію куріння помирає 85 тисяч громадян України. Економічні збитки для держави через затрати на лікування та втрату працездатності курців сягають 3,2% ВВП — торік ця сума сягнула майже 5 млрд доларів. Показники ЄС також вражають: щороку від хвороб, спричинених вживанням тютюну, гине майже 700 тисяч людей. За рік європейська економіка недоотримує 8 млрд євро внаслідок смертності та тимчасової втрати працездатності курців, а також вкладає понад 25 млрд євро в лікування постраждалих від тютюну.

Ігор Кузін, заступник Міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар України підкреслив: “Куріння є ключовим фактором ризику захворюваності серед неінфекційних хвороб на які припадає 91% усіх передчасних смертей. Зменшити тягар від шкоди тютюну та врегулювати електронні сигарети покликана Директива 2014/40/ЄС. Тому Міністерство охорони здоров’я України повністю підтримує якнайшвидше ухвалення антитютюнового законопроєкту №4358, який імплементує положення євроінтеграційної директиви для захисту здоров’я українців”.

Зокрема, європейська Директива 2014/40/ЄС запроваджує медичні попередження розміром 65% на упаковках сигарет, забороняє ароматизовані сигарети, врегульовує вміст та маркування електронних сигарет, забороняє рекламу електронних сигарет.

Основні нововведення законопроєкту №4358:

      заборона вживання тютюнових виробів для нагрівання у громадських місцях —  як зі звичайними сигаретами;

      збільшення медичних попереджень на упаковках сигарет до 65%;

      заборона продажу сигарет та тютюну для самокруток з ароматизаторами;

      заборона реклами електронних пристроїв для куріння та запровадження медичних попереджень на е-сигаретах.

“Ефективність кроків щодо зменшення поширеності куріння, передбачених законопроєктом №4358, доведена міжнародною практикою. Наразі відсутня будь-які підстави для затягування розгляду антитютюнового законопроєкту. Міжнародний день відмови від куріння — це нагода посилити антитютюнове законодавство та дати шанс дітям та молоді на життя без куріння”, — прокоментував Дмитро Купира, виконавчий директор ГО “Життя”.

Проблема тютюнової епідемії об’єднує держави на глобальному рівні. Саме тому Міжнародний день відмови від куріння — це нагода активізувати дії Парламенту та Уряду для подолання тютюнової, що абсолютно підтримують українці.

 

Для додаткової інформації: Дмитро Полонський, медіакоординатор ГО «Життя», 063 344 12 69, smokefreeukraine@center-life.org.

 

Теги: 4358,Парламент,Лада Булах,Куріння,Антитютюнове законодавство

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео