ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

Загибель Еміліано Сали: аномальна недбалість і жорсткий вердикт присяжних. Пілота визнали винним

Загибель Еміліано Сали: аномальна недбалість і жорсткий вердикт присяжних. Пілота визнали винним
250638 ПЕРЕГЛЯДІВ

21 січня 2019 року легкомоторний літак Piper Malibu зник у небі над Ла-Маншем.

У ньому летіли пілот Девід Ібботсон і футболіст Еміліано Сала, який щойно оформив перехід із "Нанта" в "Кардіфф Сіті". Сума угоди склала 17 млн ​​євро - це одночасно найбільший вихідний трансфер "Канарок" та найбільша покупка валлійців.

Тіло Сали в результаті знайшли в морі лише через два тижні після аварії на глибині 67 метрів. Останки Ібботсона виявити не вдалося зовсім.

З того часу майже три роки британська прокуратура вела слідство, і, нарешті, воно дало свої плоди. На лаву підсудних відправили пілота Девіда Хендерсона, який спочатку мав летіти з Салою, але замість того вирушив на вихідні до Парижа з дружиною, довіривши роботу своєму колегі Ібботсону, який не мав ліцензії на комерційні перельоти.

Загибель Еміліано Сали: аномальна недбалість і жорсткий вердикт присяжних - изображение 1
Getty Images/Global Images Ukraine/ автор: Matthew Horwood

Більше того, Ібботсон не міг літати у вечірній та нічний час – він був дальтонік. Через це його двічі попереджало Управління цивільної авіації Сполученого Королівства.

Фей Кілі, яка володіла Piper Malibu через трастову компанію, пред'явила суду листа від 6 липня 2018-го, якого вона відправила Хендерсону і в якому ясно говорила більше не підпускати Ібботсона до керування літаком. Той погодився, але через місяць Іббо знову помітили за штурвалом.

Про злощасний політ із Салою Кілі, за її словами, нічого не знала, адже у Хендерсона "було право приймати та виконувати замовлення на свій розсуд".

Сам Хендерсон на суді пояснював, що хоча його друг Ібботсон і не мав відповідної ліцензії, він налітав понад 3,5 тисячі годин. А політ, за його словами, "був відносно простим і повністю відповідав рівню майстерності Ібботсона".

Загибель Еміліано Сали: аномальна недбалість і жорсткий вердикт присяжних - изображение 2
Девід Хендерсон. Getty Images/Global Images Ukraine/ автор: Matthew Horwood

Слідство, однак, виявило у його телефоні СМС, які викривають пілота у спробі зам'яти справу. Зокрема, в ніч аварії він просив техніка Девіда Сміта, який обслуговував Piper Malibu, "нічого нікому не говорити", зазначивши, що літак "зник двадцятьма хвилинами раніше в морі".

Далі Хендерсон поінформував усіх друзів та знайомих, які мали відношення до ситуації: "Іббо розбив літак і загинув разом із VIP-пасажиром. Чортова катастрофа. Буде розслідування. Цей літак відкриє скриньку Пандори. Я хотів би, щоб усі мовчали і не давали коментарів".

Ближче до ранку Хендерсон також набрав Кілі та розказав про трагедію їй: "Привіт, Фей! В мене погані новини. Ібботсон розбив літак уночі. Він та його пасажир загинули. Пасажиром був відомий футболіст, тож я боюся, що попереду буде велике розслідування. Перш ніж відповідати на будь-які питання, нам потрібна юридична консультація".

При цьому поліцейським чи рятувальникам Хендерсон так і не зателефонував, лише намагаючись врятувати свою шкуру, а не людей, які теоретично могли вціліти. Як результат, 10 із 12 присяжних визнали його винним. Суддя оголосить вирок 12 листопада, і він уже відомий – п'ять років за ґратами.

Ще два роки в'язниці Хендерсону може додати цивільний суд, якщо його визнають винним в організації перевезення пасажирів без відповідної ліцензії – тут присяжних уже не буде, і суддя винесе вердикт одноосібно.

Зазначимо, що батько Сали помер від серцевого нападу вже через три місяці після загибелі сина. Його сестра того ж літа намагалася накласти на себе руки - її доправили до лікарні в критичному стані.

Загибель Еміліано Сали: аномальна недбалість і жорсткий вердикт присяжних - изображение 3
Роміна Сала. Getty Images/Global Images Ukraine/ автор: Matthew Horwood

"Нант" і "Кардіфф" продовжують судитися за гроші від трансферу аргентинця: французи наполягають, що мають отримати перший транш, незважаючи на аварію; валлійці домагаються скасування договору. ФІФА ще не винесла рішення у цій справі.

Теги: Нант ,Кардіфф Сіті ,Еміліано Сала,Сала,Еміліано Сала Вікіпедія,Сала Вікіпедія,Ла-Манш,Украина,Україна,Спорт, новости спорта, новини спорту,новости,новини, спортивные новости, спортивні новини,футбол,новости футбола,новини футболу,пілот Девід Ібботсон ,Девід Ібботсон ,Ібботсон ,футболіст Еміліано Сала,футболіст Сала,легкомоторний літак Piper Malibu,літак Piper Malibu,Piper Malibu,Хендерсон,Девід Хендерсон,Девід Сміт,Сміт,ФІФА
Автор: admin.sportcomua

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео