ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

Інформаційне агентство : Намір багатьох країн збільшити видобуток нафти і газу стривожило ООН

Інформаційне агентство : Намір багатьох країн збільшити видобуток нафти і газу стривожило ООН
343508 ПЕРЕГЛЯДІВ

Незважаючи на обіцянки по скороченню парникових та шкідливих газів, що було передбачено в рамках по боротьбі зі зміною клімату, ряд держав запланували до початку наступної декади збільшити видобуток викопного палива майже в два рази. При слідуванні даної стратегії розвитку подій, людству не вдасться стримати поставлені обмеження щодо глобального потепління в межах 1,5  C. Дана інформація була отримана з нової доповіді Програми ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП)

В документі проводиться вивчення різниці між запланованими країнами добуванням вугілля, нафти та газу, а також про світовий рівень видобутку, який міг би забезпечити дотримання температурних обмежень, які були закріплені в паризькій угоді. Наразі спостерігається колосальний розрив між планами та реальним станом справ.

На протязі наступних двох декад цілим рядом країн планується збільшення видобутку газу та нафти. Щодо видобутку вугілля, воно як і планувалось раніше буде скорочуватися, але дуже незначними темпами. У сукупності всі плани держав та прогнози свідчать про те, що загальний обсяг виробництва та споживання викопних видів палива в усьому світі зросте.

«Це призведе до руйнівних наслідків зміни клімату. У людства ще є час та можливість стримувати довготривале потепління в рамках 1,5  C. Однак таке вікно можливостей закривається значними темпами.», - таке попередження виказала директор ЮНЕП  Інгер Андерсен. Вона сподівається, що під час 26-ї конференції з питань клімату та в майбутньому, країни приймуть на себе зобов’язання по скороченню видобутку викопного палива.

Звертаючи увагу на доповідь про виробничий розрив за 2021 рік, можна побачити описи країн, які є головними виробниками: Австралія, Бразилія, Великобританія, Німеччина, Індія, Індонезія, Канада, Китай, Мексика, Норвегія, Росія, Саудівська Аравія, Південна Африка, Об'єднані Арабські Емірати та Сполучені Штати. Огляди свідчать про те, що в більшості цих країн уряду продовжують надавати значну політичну підтримку виробництва викопних видів палива.

До 2030 року видобуток вугілля і газу в Росії прогнозовано збільшиться більше ніж на 5 відсотків у порівнянні з видобутком у 2019 році.

«Дослідження очевидні: для стримування довгострокового потепління до 1,5  C глобальний видобуток вугілля, нафти та газу повинна почати знижуватися негайно і кардинально» - вважає провідний автор доповіді та вчений Плой Ачакулвісут.

Але в цілому всі держави разом до 2030 року планують виробляти приблизно на 110 відсотків більше викопного палива, ніж це було б сумісно з обмеженням потепління до 1,5  C, і на 45 відсотків більше, ніж при обмеженні температури до 2  C.

З початку пандемії COVID-19 країни «великої двадцятки» направили в сукупності понад 300 млрд доларів на виробництво викопного палива - це більше, ніж сума, виділена на розвиток чистої енергії.

Доповідь програми ООН з навколишнього середовища підготовлена за підтримки Стокгольмського інституту по навколишньому середовищу, Міжнародного інституту сталого розвитку та Інституту закордонного розвитку. Внесок в аналіз і підготовку огляду внесли понад 40 вчених з безлічі університетів, аналітичних центрів та інших дослідницьких організацій.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш привітав публікацію доповіді, нагадавши про нещодавні заяви найбільших економік світу про припинення міжнародного фінансування видобутку вугілля.

 

«Але, як ясно показує цю доповідь, ще належить пройти довгий шлях для забезпечення екологічно чистої енергетики», - сказав глава ООН. Він закликав перенаправляти фінансові ресурси на проєкти з розвитку поновлюваних джерел енергії з метою повної декарбонізації енергетичного сектора.

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео