ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

Інформаційне агентство : Всесвітня метеорологічна організація попередила про наближення водної кризи

Інформаційне агентство : Всесвітня метеорологічна організація попередила про наближення водної кризи
439221 ПЕРЕГЛЯДІВ

Сучасний темп розвитку цивілізації сприяє початку масштабної водної кризи. Дане попередження міститься в оприлюдненій доповіді Всесвітньої метеорологічної організації від 5 жовтня 2021 року.

Автори документа дають чіткі рекомендації з теми покращення роботи з водними ресурсами, переходу до більш досконалих механізмів моніторингу та раннього попередження для того, щоб бути готовими до вчасної ідентифікації нових загроз, пов’язаних зі станом світового океану.

Опираючись на доповідь «Стан кліматичного обслуговування у 2021 році: водні ресурси», можна зробити висновок, що скоро число людей, які будуть страждати від нестачі води, різко збільшиться. Також наголошується, що сучасний стан систем моніторингу, прогнозування та попередженню знаходяться на незадовільному рівні.

Генеральний секретар Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО) Петтері Таалас фокусує увагу на тому, що підвищення температури призводить до зміни характеру опадів на усіх рівнях. Це, своєю чергою, призводить до змінення режиму випадіння опадів, порушенню природній течії сільськогосподарських сезонів та звісно ж, вплине на здоров’я та добробут людей.

Він нагадав про затяжні опади в Азії та масштабні повені у Японії, Непалі, Індії та інших країнах. Як результат цих катаклізмів – мільйони жителів цих країн повинні були покинути свої домівки, сотні людей загинули. Така тенденція притаманна також і для розвинених країн Європи. Значна смертність людей йде в одну лінію зі значними збитками для економіки регіону.

Таалас також додав, що нестача води є серйозною причиною для занепокоєння у багатьох країнах і особлива на Африканському континенті. Понад два мільярди людей живе в постійній потребі питної води та засобів санітарії в країнах по всьому світу.

Потенційна небезпека та нестача води

Опираючись на наведені дані в доповіді, на момент 2018 року 3,6 мільярда людей не мали достатнього доступу до водних ресурсів щонайменше протягом місяця. За прогнозами, до 2050 року цей показник досягне приблизно 5 мільярдів.

Останні 20 років знаменують про зменшення глобальних запасів водних ресурсів на 1 см у рік. До цих ресурсів входять: весь об’єм води на поверхні планети та під землею, сніг, вологість ґрунту та лід. Найбільш катастрофічні втрати фіксуються на території Антарктиди та Гренландії. Також, не потрібно забувати, що багато густонаселених регіонів в нижчих широтах відчувають на собі дефіцит водопостачання. Глобальна ситуація погіршується фактом, що серед усіх водних ресурсів планети, для пиття придатні лиже 0,5% від загальної маси.

Проблема з обсягом водних ресурсів не єдина. Так, за останні 20 років частота надзвичайних ситуацій, пов’язаних із водою, стали траплятись значно частіше. З 2000 року, число стихійних лих, пов’язаних із повінню зросло на 134% (в порівнянні з двома попередніми декадами). Азія являє собою найбільш постраждалий регіон, де за даними авторів доповіді необхідно терміново зміцнювати комплекси попередження річкових паводків.

Число та тривалість засух на планеті за той самий період збільшилось на цілих 29%. Найбільше постраждалих від періодичних засух фіксується в Африці.

Комплексне управління водними ресурсами

У звіті зазначено, що інтегроване керування водними ресурсами необхідне для досягнення тривалого соціального, екологічного та економічного добробуту.

Між тим, 75 країн оцінили свій рівень ефективності використання водних ресурсів як «нижче середнього», а 10 держав визнали вкрай низький рівень даного показника. Досягнення показників, закладених у Порядку денному розвитку до 2030 року, необхідно прискорити темпи адаптації в 4 рази або за можливістю більше.

Рекомендації

Експерти ВМО рекомендують країнам інвестувати в комплексне управління водними ресурсами, в системи раннього попередження про засуху та паводках та модифікувати методи збору та обробки інформації. Крім того, вони пропонують координувати роботу служб, які займаються цими питаннями, і закликають країни вступати в організовану ВМО Коаліцію з водних ресурсів і клімату.

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео