ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

Адвокат системи БПД у Верховному Суді домігся зменшення засудженому строку позбавлення волі з 8 до 2 років

Адвокат системи БПД у Верховному Суді домігся зменшення засудженому строку позбавлення волі з 8 до 2 років
364321 ПЕРЕГЛЯДІВ

Інколи в житті трапляються випадки коли доводиться приймати імпульсивні, швидкі та необдумані рішення, які подекуди призводять до негативних наслідків. Саме така ситуація трапилася з паном Дмитром. Одного разу його товариш та сусід Павло запросив до свого помешкання друзів. Дмитро залишився вдома, зайнявшись власними справами. Пізно ввечері він почув галас у підїзді будинку та крики його сусіда Павла про допомогу. Дмитро швидко кинувся на поміч товаришу, взявши з собою ножа для можливої оборони, адже не розумів, що відбувається за дверима квартири. Вийшовши з квартири побачив бійку між Павлом та іншим чоловіком. Дмитро відразу кинувся на захист товариша, завдавши незнайомцю три удари ножем, чим спричинив тяжкі тілесні ушкодження.

За напад на іншу особу органами поліції було відкрито кримінальну справу.  В подальшому Соснівський районний суд м.Черкаси визнав Дмитра винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 115 КК (незакінчений замах на вбивство), та призначив покарання у вигляді позбавлення волі на строк 8 років. Також суд частково задовольнив цивільний позов потерпілого до Дмитра та стягнув 100 000 грн. для відшкодування моральної шкоди та близько 11 000 грн. для відшкодування матеріальної шкоди потерпілому.

На вирок місцевого суду було подано апеляційну скаргу, однак, ухвалою Черкаського апеляційного суду вирок суду першої інстанції залишено без змін. Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду ухвалу апеляційного суду скасував і призначив новий розгляд кримінального провадження в суді апеляційної інстанції.

Кропивницький апеляційний суд  вирок Соснівського районного суду м.  Черкаси змінив в частині кваліфікації дій засудженого. Дмитра визнано винним у вчиненні злочину передбаченого ч. 1 ст. 121 КК (умисне тяжке тілесне ушкодження), та призначено покарання у вигляді позбавлення волі на строк 7 років. У решті вирок місцевого суду залишено без змін.

Не погоджуючись з рішеннями судів попередніх інстанцій пан Дмитро звернувся за правовою допомогою до Регіонального центру з надання БВПД у Черкаській області, який призначив адвоката Марину Левченко.

 Дослідивши матеріали справи захисниця підготувала та подала до суду касаційну скаргу на вирок Соснівського районного суду м. Черкаси та ухвалу Кропивницького апеляційного суду.

У касаційній скарзі адвокат посилалася на невідповідність призначеного покарання тяжкості кримінального правопорушення та просила оскаржувані судові рішення скасувати в частині призначеного покарання і призначити Дмитру  позбавлення волі на строк не більше 5 років із застосуванням ст.75 КК (звільнення від відбування покарання з випробуванням).

Щодо обґрунтування касаційних вимог адвокат Марина Левченко стверджувала: «Під час призначення покарання суд не врахував, що засуджений уже відбув покарання за інший особливо тяжкий злочин, став на шлях виправлення, вів здоровий спосіб життя та не вживав алкоголю, а тому суди неправильно застосували положення Кримінального кодексу України щодо обставин, які обтяжують покарання. До того ж поведінка Дмитра була спрямована на захист його товариша та припинення протиправних дій потерпілого. Отже, призначене покарання є надто суворим».

Також у скарзі адвокат поставила під сумнів правильність вирішення цивільного позову у справі. Захисниця зазначила, що питання щодо цивільного позову місцевий суд вирішував з урахуванням вчинення Дмитром особливо тяжкого злочину, однак, внаслідок зміни правової кваліфікації дій засудженого на тяжкий злочин апеляційний суд необґрунтовано залишив без змін вирок місцевого суду в частині вирішення цивільного позову.

Марина Левченко наголосила, що місцевий суд також не врахував ступеня вини потерпілого, перебування його у стані алкогольного сп`яніння, а суд апеляційної інстанції не вирішив питання про розумність та співмірність стягнутої моральної шкоди. Тому просила скасувати судові рішення в частині цивільного позову і призначити новий розгляд у суді першої інстанції в порядку цивільного судочинства.

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду заслухавши доводи адвоката, дослідивши обставини справи, вирішив касаційну скаргу захисниці Марини Левченко  задовольнити частково. Вирок Соснівського районного суду м. Черкаси та ухвалу Кропивницького апеляційного суду було змінено, перекваліфіковано дії Дмитра з ч. 1 ст. 121 КК на ст. 124 КК (умисне заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, вчинене у разі перевищення меж необхідної оборони) та призначено покарання за цей злочин у вигляді 2 років позбавлення волі. Дмитра Касаційний кримінальний суд  звільнив з-під варти у зв`язку з відбуттям покарання.

Оскаржувані судові рішення в частині вирішення цивільного позову Касаційний кримінальний суд скасував і направив на новий розгляд у суд першої інстанції в порядку цивільного судочинства.

Завдяки професійним діям, правильній позиції захисту адвоката системи БПД Черкащини Марини Левченко вдалося відстояти право клієнта на справедливий судовий розгляд та звільнити засудженого з-під варти.

Справа № 712/7762/18

Теги: Черкаси,безоплатна правова допомога,успішна справа,захист у кримінальному провадженні

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео